Hvis du mangler en billig, nem og miljøvenlig metode til at holde bunden pæn og fri for begroning, så er du landet det rette sted. Vi præsenterer dig nemlig her for to-farve-metoden, som er en meget smart måde at bundmale din båd på.

Den traditionelle metode til at holde båden pæn hele året rundt er at male hele bunden med bundmaling hvert eneste år. Hvis du gør det, opbygger du langsomt mange lag af maling, som så skal skrabes af igen – og så kan starte forfra. Der findes dog en nemmere metode, der sikrer, at du ikke opbygger nye lag og samtidig er lige så effektiv, mere økonomisk og kræver mindre arbejde fra din side. Metoden hedder to-farve-metoden.

Hvad er to-farve metoden?

To-farve-metoden går ud på, at du først maler bunden med én farve og så maler to lag med en anden farve ovenpå. Når båden så kommer på land igen, maler du kun der, hvor du kan se den første farve. Det sikrer nemlig, at du kun påfører maling der, hvor den rent faktisk mangler. Det giver en god beskyttelse, men kræver mindre arbejde. Det er også bedre for miljøet og er også en del billigere end den traditionelle tilgang, da du så ikke bruger mere maling end højest nødvendigt.

To-farve-metoden: Trin for trin

Trin 1: Gør båden klar til ny bundmaling

Først skal du gøre bunden klar til ny bundmaling. Du skal bl.a. gøre båden ren og give den en omgang primer. Båden er så klar til første lag bundmaling.

Trin 2: Påfør første lag bundmaling

Når båden er blevet rengjort, har fået primer og overfladen er tør, skal du påføre det første lag bundmaling til båd. Du skal her vælge en bundmaling i en anden farve end den, du gerne vil afslutte med – og gerne en farve med stor kontrast til den afsluttende farve. Det kan f.eks. være en blå, hvis du vil afslutte med rød. Bundmalingen skal påføres som vanligt efter producentens retningslinjer.

Trin 3: Påfør andet og tredje lag bundmaling

Når det første lag bundmaling er tør, er du klar til andet og tredje lag. Det skal påføres på samme måde som første lag – så den eneste forskel er farven. Malingen skal være af samme type og fra samme producent, så den kan arbejde sammen med første lag. Du vælger selv, hvilken farve, du synes, passer bedst til din båd. Din båd kan efter tredje lag bundmaling komme i vandet.

Trin 4: Pletmal, hvor der er behov for det

Når din båd kommer op ad vandet igen, skal du vaske den ned for slim og fjerne rurer. Når båden er rengjort og båden er tør, skal du kigge bunden efter. Du vil så kunne se, hvor de yderste lag bundmaling er poleret af, nemlig her, hvor du kan se farven på det første lag. Du kan så nøjes med at male lige dér, hvor du kan se bundfarven – og skal så ikke bruge maling alle andre steder. Du sikrer på den måde, at der er tilstrækkelig bundmaling til at beskytte båden, men du undgår at lægge alt for mange lag af maling. Når du har malet de steder, hvor der var behov for det, er båden klar til at komme i vandet igen.