Vil du gerne nyde en pæn have, men ønsker du ikke at bruge en masse tid på den? Du kan sagtens få en funktionel og pæn have, som ikke kræver det store havearbejde år efter år. Vi kommer her med vores bedste tip til, hvordan du får en nem og pæn have, som du kan nyde året rundt med både familie og venner.

Anlæg en terrasse

Hvis du gerne vil have et dejligt sted at opholde dig i haven, så har du brug for en terrasse. Det er her, I alle kan samles til middage, grillaftener og familiefester i de varme måneder. Når terrassen først er lagt, er der ikke særlig meget arbejde forbundet med den. Den kunne måske godt trænge til en rens i ny og næ, men du kan altid købe dig til en professionel fliserens. Det sikrer dig en funktionel have, hvor du kan opholde dig, både med hygge og med fester i tankerne. Læs mere om belægningsarbejde.

Fokusér på græsset

Hvis din have virkelig skal være nem at holde, så skal du ikke have meget mere end græs i haven – udover terrassen selvfølgelig. Men så skal dit græs altså også virkelig være smukt. Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at sikre en smuk græsplæne – uden det tager alt for meget af din tid. Det er f.eks. en god idé at klippe græsset 1-2 gange om ugen på faste dage. Længden skal helst holdes på omkring 4 cm – og så skal du også huske at give plænen gødning i foråret. Det er også en god idé at give en topdressing, hvis plænen er hårdt medtaget samt fjerne mos og nedfaldne blade. Du kan dog også betale dig til en smuk græsplæne hos en anlægsgartner.

Vælg nemme haveplanter

Hvis du gerne vil have lidt mere i haven end blot en terrasse og en græsplæne, kan du plante nogle nemme planter. Der findes et par forskellige planter, der ikke kræver den store vedligeholdelse, men som stadig kan give dig en smuk have. Det er f.eks. Funkia, som er det perfekte bunddække, der blomstrer om sommeren – eller Lupin, som er god til at bekæmpe ukrudt. Derudover findes der også Lav Sæbeurt, som har fine blomster og en behagelig duft eller Hvid Fredløs, som er en skøn og diskret sommerblomst. De planter, der egner sig bedst, kommer bl.a. an på, om der primært er sol eller skygge i haven, hvilke æstetisk udtryk, du ønsker eller hvad der passer ind samt hvor naturlig eller trimmet haven skal være. Naturligvis spiller prisen også ind på valget. Du kan dog få hjælp af en anlægsgartner til at finde de helt rette planter til dine behov.