Når man skal finde de rette lamper til sit hjem, et kontor, butik eller lignende, er det vigtigt at tænke over, hvilket formål lampen eller lamperne skal tjene. Der er nemlig stor forskel på belysningen og effekten både fra lampen og fra pæren. Jeg har rådført mig hos Lumega Home om netop dette, da jeg ønsker at blive klogere på dette og være i stand til at vælge den optimale belysning. 

Hvis man kigger på lamperne, kan du vælge pendler eller loftslamper, som lyser ud i rummet. Hvor bord- og gulvlamper oplyser et mindre område. Væglamper kan også godt være gode til at oplyse rummet. Fordelen ved væglamper er, at du kan lege lidt med belysningen, da lyset både kan skinne opad, nedad, til højre og til venstre eller måske i flere retninger på en gang. Det er dog vigtigt, at du har for øje, hvad lyset skal gøre i rummet. 

Hvis vi kigger på pærerne, som du sætter i dine lamper, så er der ligeså stor forskel og formentlig også et lige så stort udvalg. Her er det igen rummet og formålet, som man skal tænke over. Hvis man for eksempel skal bruge lampen over et spisebord kræver det et lidt hyggeligere og varmere lys. Belysningen over et spisebord skal gerne være behagelig, intim og rolig. Derfor vil man anbefale at vælge en pære med en farvetemperatur mellem 2700K og 3000K.

Skal man finde den rette pære til badeværelset, er det en god ide at have for øje, at belysningen skal være mere naturlig og virkelighedstro – af den grund vil man typisk anbefale en farvetemperatur på mellem 3000K og 4000K. 

Nogenlunde det samme gør sig gældende i et arbejdsværelse eller kontor. Her er det mest behageligt at arbejde i naturligt og virkelighedstro belysning. Derfor anbefaler man en farvetemperatur op til 4000K. 

Udover ovenstående, er det selvfølgelig også værd, at overveje energiforbruget. Her er anbefalingen klart at bruge LED-pærer, da de har en højere holdbarhed og et lavere forbrug. Du vil derfor kunne mærke denne besparelse på din elregning, og det er jo kun en fordel. Hvis du er i tvivl om valg af pære og lamper til netop dit hjem, kan det være en fordel at søge rådgivning, da en forkert belysning kan have indflydelse på humør og velvære.