En halskæde har i flere århundreder haft en særlig symbolsk betydning for de bærende. Alene udgør en halskæde et smykke. Normalt er de lavet på hhv., Guld, sølv, bronze m.m. men man kan ligeså finde halskæder bestående af en læderstrop med en talisman, en lykkeamulet eller noget som har en anden form for fortælling eller troværdig.

Fordi vi netop tillægger halskæden så mange forskellige symbolske værdier så er der også mange ting vi skal tænke på, når vi køber halskæder til andre.

Køn, stil og styrke

I forhold til halssmykker vil man kunne se en forskel mellem halskæder til mænd og halskæder til kvinder. Det vil være forkert at sige at man direkte kan karakterisere en forskel i selve kæden; man har set kvinder tage store, tunge halskæder på der giver dem noget hen af et gade-look. Ligeledes er mænd med små, tynde og tætsiddende guldhalskæder heller ikke en fremmed ting at finde i bybilledet.

Der hvor forskellene begynder at komme, er i de vedhæng som købes til kæden. Her er der en større tendens til at manden skal have noget med detaljer. Thors hammer-vedhæng er et godt eksempel på at det kan virke tungt eller stort og samtidig være fyldt med små indgraveringer, mønstre og ting som giver en vildskab over sig.

Der er et større udvalg når det kommer til kvinders halskæder. Dette gør også at man kan finde sektioner af vedhæng som er magen til eller hen af de førnævnte. Men størstedelen af dem har det tilfælde at det handler om glans og skønhed. Metallet er støbt og skal ikke have indgraveringer på samme måde; man skal se den fine, blanke overflade i metallet og hvordan det giver genskær fra sollys og lamper.

Gave, symbolik og bagtanker

Og hvad har det så at gøre med at give et smykke til nogen? Naturligvis er modtagerens smag vigtig ved at give en gave; dette giver sig selv, men hvad gør man så hvis man vil give en halskæde til en, der sjældent går med halskæde?

Det er i sådanne tilfælde at man bliver nødt til at satse på at man kender personen nok til at man vælger en korrekt kæde. Kæden skal være med til at gøre det behageligt at bære smykket, og er det ikke behageligt, så havner det formentligt i skuffen.

Men ved vedhænget begynder det interessante! Her kan du indlægge betydning eller imødekomme personlige interesser og hobbyer. Du kan finde vedhæng der er relateret til de større film- og spilfranchises, at det vil være en sikker vinder. Er man typen der foretrækker at spille sikkert, så er det værd at kigge efter sådanne vedhæng.

Vil man oppe sig lidt og have symbolik i sin gave, så kan man også gå efter en kombination af et hjerte, et kors og et anker som til sammen giver det gamle ’Tro, håb og kærlighed’. Til sidst er der den simple gambler hvor du mere eller mindre køber et smykke alene fordi du synes at det er pænt.