Et hjem er ikke mere end dets møbler og hjemmets stil, varme, velkommenhed og hygge kommer fra de møbler, som der bliver placeret i hjemmet. Det kan være at man har en bestemt hensigt med de møbler, som man vælger, men det kan også godt tænkes at det er noget som opstår tilfældigt og ud fra møbler, som ikke er så planlagte. Klassiske stole eller stole som er designklassikere, er bare ét af de mange elementer, som kan indgå i et planlagt hjem. Vi kender det allesammen rigtig godt fra de flotte franske slotte eller gamle danske gods bygninger, som vi ser på tv eller når vi er ude på en kulturen rundtur i det danske landskab. Man kan næsten kun gisne om hvor fantastiske de flotte bygninger også er indvendig, og oftest vil man have ret, at det indre passer godt sammen med det ydre.

 

Årsagen til dette, er at der har været en plan med indretningen, valg af spisebordsstole, lænestole, kontorstole, taburetter og barstole. Hvis vi er ude i et klassisk gods, så vil der være stor chance for at stolene også at udvalgt med henblik på, at skulle passe ind i den stil som godset er designet i. Gamle franske gods har ofte gamle franske møbler, det vil sige stole, som måske har et royalt udseende eller fornemme toner i dets design. Hvis man derimod er ude i et gammelt flot og restaureret hus, så kan stolene godt være lidt mindre kongelige, men mere ovre i den fine overklasse. Det er en bred genre, hvor der findes mange forskellige typer af stole, som kan passe på til stuen, køkkenet, spisestuen eller soveværelset. Årsagen er, at det er en relativt almen ting, at man gemmer gamle og flotte møbler, sætter dem pænt i stand og derefter sælger dem eller beholder dem, afhængigt af om man har brug for dem.

 

Restaurerede møbler og især stole, som er sat flot i stand vil kunne passe rigtig godt ind i klassiske hjem. Et klassisk hjem er ikke nemt at få fingre i og det kan være endnu sværere at prøve at skabe det selv. Det første du skal gøre dig tanke om, er hvilken type af klassisk hjem som du er ude i. Snakker vi helt tilbage til 1600-tallet eller er det en nyere designstil, som tiltaler dig. Jo flere år og jo længere du bevæger dig tilbage i tiden, desto sværere bliver det at få fingre i møbler, stole og andre opbevaringsmoduler, som vil passe ind i tidsånden. Her er vi slet ikke begyndt at snakke omkring huset endnu, da lejligheder nærmest umuligt kan passe ind med den stil, hvorfor vi er ude i, at du skal finde et gammelt hus eller nærmest et helt gods for at kunne få tingene til at gå op.

 

Klassiske stole kan være fantastiske, men du skal sikre dig at du både finder nogen som er i god stand og som du kan finde ud af at vedligeholde. Det kan nemlig hurtigt blive en dyr post, at skulle få nogle professionelle til at sætte dine stole i stand eller rense dem, hvis du har fået en plet på en klassisk stol. Materialerne i stolen er ofte meget holdbare, da det er hele årsagen til at stolen har overlevet i så mange år. Problemet og udfordringen ligger i stolens patina, som er skyld i at stolen har ændret udseende, farve og udtryk. Det er en stor del af det vi finder tiltalende og det er meget svært at genskabe på egen vis. Det vil sige, at hvis du får en rødvinsplet og rent faktisk formår, at få den renset ud, så vil du med stor sandsynlighed have et lysere område på stolen, som ikke passer til resten af stolen. Det kan både være en udfordring hvis der er tale om en spisebordsstol, en barstol eller en lænestol. I sidste ende vil det handle om den type af patina, som stolen har fået og måden hvorpå den er blevet vedligeholdt inden du har købt den.

 

Du behøver dog ikke lade det afskrække dig fra at gå efter en klassisk indretningsstil med klassiske stole og møbler. De positive elementer vil nemt kunne opveje de negative, og hvis du har fundet nogle flotte møbler som er smukke og godt vedligeholdt, så skal du da endelig tage chancen og købe dem til dit hjem.