Ordene legetøj og kanin er ikke i sagens natur forbundet med alle, men det burde de være. Kaniner er meget legesyge og har brug for meget stimulering. Du skal huske, at kaniner naturligt får utrolig meget motion, plus at de hele tiden stimuleres af nye lugte, lyde og smage, når de bevæger sig gennem forskellige miljøer.

Mental stimulation er vigtig for kaniner, fordi det omvendt kan føre til depression eller destruktiv adfærd. Min kanin bed i jernstangen, hvorfor? Et spørgsmål som kaninejere ofte stiller. Her er et råd til at bede om hjælp, når din kanin bider stangen. Det er utroligt ærgerligt, for din kanin vil (i de fleste tilfælde) græde efter aktivering (du kan læse mere om kaninbid på barer her). Mental stimulation er især vigtig, hvis din kanin ikke har nogen kaninvenner eller noget kaninlegetøj som kan stimulerer den. Din kanin har brug for mere end bare at sove eller spise.

Lad ikke din kanin sidde i buret hele tiden

I Danmark er tendensen dog stadig for mange kælekaniner, der sidder alene i et for lille bur i baghaven uden den store aktivitet eller mulighed. Det er efter min mening ikke noget, du kan tilbyde din kælekanin med god samvittighed. Kaniner kan ikke lide at blive sat i bur, de vil kede sig, blive deprimerede, aggressive eller begynde at opføre sig i stereotyper. Desværre misforstår mange mennesker, at dette dyr ville trives i et sådant miljø. På mange måder er det ikke anderledes at opdrage en kanin end at have en kat eller en hund. Holder du din kat eller hund i et bur i din baghave? Nej, selvfølgelig ikke, det er ikke naturligt. Det samme gør kaniner.

Aktivitetsniveauer og døgnrytme 

En kanin er omtrent aktiv. 12-16 timer i døgnet, mest omkring skumringen, dvs. morgen og aften. I stedet for at sove i timevis, som vi mennesker gør, sover de døgnet rundt i kortere perioder. Når man lever i naturen, er morgen og aften de sikreste tidspunkter at forlade hulen. Dette er på grund af den lave sol blændende rovdyr. Kaniner følger ofte den samme rytme, og hvis du er et morgenmenneske, vil du ofte se, at deres aktivitetsniveau er meget højt omkring KL. 5 om morgenen. Om vinteren vil du dog opleve et fald i din kanins aktivitetsniveau, når det bliver mørkere.