Søvn er vigtigt for alle mennesker, uanset om der er tale om en voksen person eller et barn. Når man sover, hviler man, og samtidig henter man nødvendig energi til en ny dag. Det er dog ikke det eneste formål med søvnen. Bliv klogere på, hvad du kan gøre, hvis dit barn ikke vil sove, her.

Hvorfor skal barnet sove?

Når man sover, lader man op. Så simpelt er det. Det er dog ikke helt så simpelt i virkeligheden, for man får også hjælp til at bearbejde dagens mange indtryk, når man drømmer. Hvis man ikke sover ordentligt om natten, kan man blive nemmere irriteret i løbet af dagen, mens det omvendte kan lade sig gøre, hvis man får sin søvn.

Det er derfor ikke mærkeligt, at man som forælder bekymrer sig om sit barns søvn. Det er nemlig vigtigt, at barnet får tid til at sove igennem, når det skal sove om natten. Det har ikke alene afgørende betydning for barnets velbefindende, men det betyder også meget for familielivet, at barnet får sin nattesøvn, så det får bearbejdet dagens indtryk.

Du skal vise barnet tryghed, når det græder

Hvis din baby ikke vil sove om aftenen, så er det vigtigt, at du ikke bare lader barnet græde. Barnet græder, fordi det har brug for sine forældre. Det betyder altså, at barnet gerne vil have tryghed – og det får barnet i dét, du kommer ind til ham eller hende. Du kan stryge barnet let over hoved og ryg eller putte en dyne om barnet.

Det vil vise barnet, at du er der, og på den måde får barnet mulighed for at falde til ro igen. Et barn, der græder, skal have en vished om, at det ikke er alene – og barnet kan nemlig hurtigt komme til at føle sig alene, når det bliver puttet, hvis han eller hun vågner om natten. Det er derfor væsentligt, at du viser omsorg, når barnet græder.

Sådan gør du, hvis barnet vågner om natten

Hvis barnet vågner om natten, så bør du som nævnt starte med at vise, at du er der. Det handler i bund og grund bare om, at du skal være til stede. Du kan ae barnet og tale roligt til det. Hvis barnet bruger sut, så kan det hurtigt vågne, hvis det mister sutten om natten. Derfor kan du give barnet sutten til at starte med.

Får det ikke barnet til at falde til ro, så kan du prøve at skifte barnet. Du bør dog undlade at tænde lyset eller at underholde barnet, så det vågner. Måske sover barnet en time mere, når du har skiftet det. Det kan også være, at du skal give dit barn noget at drikke – men vær opmærksom på, at du ikke altid behøver at give barnet bryst, når det vågner om natten.