Nøddeknækkerenballetten er en klassisk juletradition, der har eksisteret siden 1892. Den fortæller historien om en ung pige ved navn Clara og hendes magiske rejse gennem Sweets Land med sin elskede nøddeknækkerprins. Hvert år kommer folk fra hele verden for at opleve denne tidløse feriefortælling med dens smukke musik, fascinerende koreografi og fantastiske kostumer. Det er ikke underligt, hvorfor Nøddeknækkeren er en af de mest elskede balletter i historien!

 

Historien bag Nøddeknækkeren

Den originale historie bag Nøddeknækkeren-balletten blev skrevet af E.T.A. Hoffmann i 1816 og blev senere tilpasset til et to-akters balletpartitur af Pjotr Iljitsj Tjajkovskij i 1891-1892. Historien følger Clara, en ung pige, der får en nøddeknækker i gave fra sin gudfar juleaften. Den nat drømmer hun om at blive ført væk til et magisk kongerige fyldt med dansende dukker og sukkersøde lækkerier. Hun bliver forelsket i sin nøddeknækkerprins, som fører hende gennem en fortryllet skov, før hun til sidst afslører sin sande identitet som prinsen af Sukkerblommefeens rige – til stor glæde for Clara!

 

Musikken bag Nøddeknækkeren

Tchaikovskys fængslende partitur til Nøddeknækkeren er blevet ikonisk med tiden. Hans karakteristiske melodier er nogle af de mest kendte i klassisk musik i dag; de er også blevet brugt i utallige reklamer, tv-shows og film gennem årene! Selvom han ikke komponerede nogen ny musik specifikt til denne ballet, tog han eksisterende temaer fra sine tidligere værker (såsom hans symfoni nr. 4) og inkorporerede dem i sit partitur til Nøddeknækkeren for at skabe noget helt unikt og spændende. Han skrev også flere originale stykker, herunder “The Dance Of The Sugar Plum Fairy”, som er blevet synonymt med selve balletten.

 

Koreografien bag Nøddeknækkeren

Koreografien bag denne ikoniske ballet er blevet krediteret til Marius Petipa, hvis værk første gang debuterede på St. Petersborgs Imperial Mariinsky Theatre i december 1892. Han skabte indviklede dansesekvenser, der indeholdt valse, polkaer, mazurkaer og mere – alt sammen designet til at fortælle Claras historie fra start til afslutte på en æstetisk tiltalende måde. Hans arbejde var så vellykket, at det satte gang i en bølge af lignende balletter i hele Europa i den periode; hvoraf mange var inspireret af hans version af Nøddeknækkeren Ballet! Som sådan huskes Petipa som en af de største koreografer i historien på grund af hans banebrydende bidrag til dans og performancekunst i løbet af hans levetid.

 

Konklusion:

Nøddeknækkerens magi fortsætter med at fange folks hjerter år efter år takket være dens tidløse historie, fortryllende musik og betagende koreografi. Denne feriefavorit vil fortsætte med at bringe glædelige øjeblikke ind i vores liv år efter år – så hvorfor ikke gøre den til en del af dine juletraditioner? Fra at deltage i liveoptrædener eller se film med dette ikoniske show – der er masser af måder, du kan nyde denne elskede ferieklassiker på, uanset hvor du er! Så saml din familie denne sæson, tag danseskoene på, tænd nogle Tjajkovskij-melodier – det er tid til, at du oplever alt det vidunderlige ved Nøddeknækkeren Ballet!