Hvornår er det jul? I Danmark er det jul den 24. december. På andre tider af året kan man ikke finde ud af, hvornår det er jul. Men hvorfor er det egentlig sådan, at vi fejrer jul netop den 24. december?

 

Der findes flere forskellige teorier om, hvorfor vi fejrer jul netop den 24. december. Den første og mest oplagte grund er nok, at Jesus blev født denne dag. Ifølge Bibelen blev Jesus født i Betlehem, og da Betlehems stjerne skinnede, kunne de tre vise mænd finde vej til byen. De fulgte stjernen, og da de kom til Betlehem, fandt de Jesusbarnet i en krybbe. Siden har man fejret Jesu fødsel den 24. december – eller rettere: juleaften.

Solhvervet 

Den anden teori går ud på, at julen blev indført for at fejre solhvervet – altså dagen, hvor solen står længst mod syd. Solhvervet falder normalt den 21. eller 22. december, men pga. en fejl i den gamle kalender var solhvervet faktisk den 25. december fra år 1 til år 354 efter Kristus’ fødsel. Det betyder altså, at solhvervet rent faktisk har ligget på selve juledagen igennem mange hundrede år! I år falder solhvervet dog igen den 21. eller 22. december – altså lidt før jul.

Saturnalia

En tredje teori handler om romerne og festen Saturnalia – som romerne holdt i uge 7 (17.-23. december) for at hylde guden Saturnus. Saturnalia var en meget festlig tid med masser af mad og drikkelse, hvor man ofte byttede gaver med hinanden – lige som vi gør i dag til jul! Efterhånden blev Saturnalia imidlertid forbundet med Kristendommen – og dermed flyttet til datoen for Jesu fødsel: den 25. december! I år falder Saturnalia dog lidt senere – nemlig 23.-29. december…

 

Opsummering:

Der findes mange forskellige teorier om, hvorfor vi fejrer jul netop den 24.december – og der er sikkert noget om snyd i alle tre forklaringer! Men uanset hvordan vi har fundet frem til datoen for juleaften, så er det nu engang sådan, at vi danskere plejer at holde jul netop den 24.. December – og det skal vi jo bare lige huske på i år! Glædelig Jul!