Statisk elektricitet er et af de mest mystiske fænomener i verden. Den opstår, når en genstand har en ophobning af elektrisk ladning. Det kan ske, når to materialer gnider mod hinanden, eller når et materiale udsættes for luft. I denne artikel vil vi undersøge videnskaben bag statisk elektricitet, og hvordan den virker!

Sådan opstår det

Statisk elektricitet opstår, når to materialer med forskellige niveauer af elektrisk ladning kommer i kontakt og derefter adskilles. Når dette sker, flytter elektronerne i det materiale med mindre ladning sig til det materiale med mere ladning. Dette skaber en ubalance mellem de elektriske ladninger, som resulterer i en ophobning af statisk elektricitet – som vi nogle gange kan se som gnister, der flyver fra genstande. Læs mere om statisk elektricitet på siden: https://scanion.dk/statisk-elektricitet/hvad-er-statisk-elektricitet/.

Flere faktorer spiller ind

Mængden af statisk elektricitet, der opbygges, afhænger af flere faktorer, f.eks. de involverede materialer, fugtighedsniveauet og friktionskræfterne mellem dem. Det mest almindelige eksempel på statisk elektricitet opstår, når du gnider dine fødder på et gulvtæppe og rører ved noget andet – der flyver gnister!

Ud over at producere gnister og få vores hår til at rejse sig, kan statisk elektricitet også være bruges til at drive elektriske apparater som f.eks. luftrensere og opladningsmåtter.

Sådan forebygger du statisk elektricitet

Der er mange ting, du kan gøre for at mindske risikoen for statisk elektricitet i dit hjem, f.eks:

– Installere en antistatisk måtte i områder, hvor du bruger elektrisk udstyr;

– Hold tæpper og gulvtæpper tørre, da fugt i luften kan øge risikoen for gnister;

– Brug en luftfugter eller affugter for at holde luftfugtigheden på et behageligt niveau;

– Bær tøj af ikke-ledende materialer som bomuld eller uld i stedet for syntetiske stoffer, som kan skabe mere friktion;

– Undgå at gå på alle typer tæpper med gummisålssko.