Når de fleste tænker på øl og hvilke råvarer man skal bruge til fremstilling af øl, så veed de fleste godt, at der skal humle i øl ellers er det ikke øl – Men er det nu også rigtigt ?

I ganmle dage i Danmark, hvor man ikke havde let adgang til humle, så brugte man andre bitre ting fra naturen i Danmark. Lyng, Rønnebær gran etc blev brugt i bred udstrækning når man skulle lave øl i gamle dage. Disse ting fra den danske natur er dog med tiden forsvundet fra ølbrygningen. Grunden til dette er indtoget af Humle til Danmark fra hovedsaglig Tyskland. Der bliver i Tyskland brygger rigtig store mængder humle og den dag i dag, der forbinder vi smagen af øl med smagen af humle. Der hvis derfor ikke mange hvis nogen danske øl der i dag er fremstillet uden brug af humle.Der er dog en tendens til at vi vender tilbage til det lokale, så det skulle ikke undre mig hvis vi i løbet af kort tiden betyder at se, at vi også på dette punkt kommer tilbage til de lokale råvarer der står lige udenfor døren, istedet for at skulle hente humle fra fx. Tyskland. Udviklingen kommer dog til at tage nogle år, men i disse miljø tider er jeg sikker på, at lokale råvarer kommer til at spille en større og større rollen i fremstilling af både øl og andre fødevarer. 

Hvis du kunne tænke dig mere viden omkring det er brygge øl, fordi du måske godt selv kunne tænke dig at komme i gang, så hent denne gratis begynderbog til brygning her https://bryggerbog.dk/ – Så er det helt op til dig selv, om du har lyst til at bruge humle, eller du vil gå tilbage til de gamle traditionelle råvarer når du brygger din egen øl.