Der er mange der går gennem det meste af sit liv og arbejder stolt for andre mennesker. Måske er det ikke alle der er lige engagerede, men mange gør trods alt sit for at få det hele til at glide. Nogle arbejdspladser kan endda være stressende og gøre skade på de ansattes velbefindende. Ikke at dette nødvendigvis er intentionen fra arbejdsgiverens side. Stress kan lige så godt opstå på grund af grove kunder, de givende ansatte stiller sig selv tårnhøje krav eller andre udefrakommende omstændigheder. Det kan være sundt for medarbejderne at blive påskønnet for det arbejde de gør. Ja faktisk kan det endda hæve motivationen.

Festligheder og højtider

Problemet er at der skal være en balance i det. En leder som impulsivt giver gaver til de ansatte kan virke mystisk. Spekulationer og diskussioner kan opstå og det vil på sigt ødelægge den gode intention der ligger bag. Vælger man i stedet at give gaver i forbindelse med højtider, så kan medarbejderne forbinde de to ting og undgå unødige spekulationer. Dette betyder at firmajulegaver, påskeæg eller sådan noget er fantastiske eksempler. Julegaverne er især. I modsætningen til påskeæg, så har en julegave en meget bredere definition. Det kan være alt fra gavekurve til gavekort; ting som medarbejderne kan have en form for indflydelse på. Mange vil nok sige at man skal prøve at holde nogle arrangementer. Firmafester, frokoster og weekend-ekskursioner er alt sammen meget fine ideer, men grunden til at firmajulegaver topper den, er at folk kan inddrage familien. Nogle foretrækker at bruge privatlivet sammen med folk som de ikke ser på arbejdet fordi de har en indbyrdes stemning der er mere nede på jorden. Her vil tid sammen med folk fra firmaet hurtigt gå hen og blive arbejdsrelateret. Man snakker som man plejer at snakke, men er måske en snært mere personlig og privat end man nødvendigvis ville være når man rent faktisk er på job.

Kombinering er også godt

At man har givet firmajulegaver er også en god anledning til at invitere til et eventuelt julearrangement. Mens visse medarbejdere sikkert er indadvendte og vil afslå sådan en invitation, så vil mange finde glæden ved at tiden sammen med kolleger ikke kun er formelt. Det er uundgåeligt at kollegerne vil have et andet forhold end de private relationer, men det vil stadig være sundt for fællesskabet. Fordi du kombinerer både gaver og arrangement, så viser du også en åbenhed. Nogle kan have lagt planer for den dag hvor frokosten skal holdes og kan derfor risikere at føle sig undgået for den gulerod du ønsker at give. Gaven vil stå der til modtageren er klar til at tage imod den. Den forskel gør at de ansatte føler at der tages hensyn til de personlige forskelle de kan have, og føler sig alle inkluderet i firmaets store rammer. På den måde kan firmajulegaver på ganske let vis bringe glæde og motivation i medarbejderne, så de giver den en ekstra skalle retur.