Trænger din have til en overhaling? Er bedene groet til, og malingen på stakittet skaller? Eller har du svært ved at beslutte dig for, hvad du skal stille op med den store, uinspirerende græsplæne?

I denne korte guide giver vi dig nogle simple råd, der sikrer dig en hyggelig og stemningsfyldt have.

Planlæg arbejdsgangen, og lav et budget

Inden du går i gang med det helt store haveprojekt, er det en god idé, at du laver en liste med de funktioner, du godt kunne tænke dig i haven. Tænk gerne på forskellige aktiviteter, du gerne vil kunne lave udenfor.

På den måde undgår du, at haven står øde hen, fordi der ikke er noget, man kan lave derude. Når det er gjort, er du nødt til at overveje, om listen er realistisk. Hvis du bor i et rækkehus og har en baghave på størrelse med et soppebassin, får du ikke klemt både et bålsted, en fodboldbane og et drivhus ind. Næste step er at lave et budget over, hvor mange penge du har råd til at bruge, og hvor mange penge du regner med, projektet skal koste.

Ideelt set stemmer de to tal nogenlunde overens, men hvis det ikke er tilfældet, skal du ikke give op. Allerede fra starten af, er det en god idé at overveje, hvor meget du selv kan stå for. Hvis der er enkelte dele, du ikke er helt sikker på, hvordan du skal give dig i kast med, kan du få gode råd på planteskolen eller finde en video, der forklarer det hele.

Få råd til haveprojektet

Hvis du ikke har råd til at komme i gang med at ordne haven, og årstiden snart kræver, at du gør noget, kan sidste udvej være at tage et lån. Med et billigt forbrugslån kan du hurtigt få penge på kontoen, så du kan få plantet, mens vejret er til det.

Mange af havens projekter bør laves i foråret eller henover sommeren, hvor vejret forhåbentligt er godt. Løsningen er et forbrugslån, der sikrer, at du kommer i gang i rette tid. Dog er det vigtigt, at du sikrer dig, at du ikke får problemer med at betale lånet tilbage. Det kan nemlig blive en klods om benet, der gør det svært for dig at nyde din nye have.

At ordne haven behøver egentligt slet ikke at koste ret mange håndører, særligt hvis du har mod på at give dig i kast med opgaverne selv.

Mange muligheder i haven

Det kan være svært at tage en beslutning om, hvad der skal ske med din have. Måske synes du, der mangler noget, men har svært ved at sætte finger på, hvad det i bund og grund er. Det kommer an på, hvor meget tid du er villig til at bruge i din have, og hvordan du bedst slapper af. For nogle er det lykken at have både blomsterbede, urtehave og drivhus, der skal passes og plejes, mens andre helst vil slikke sol på terrassen.

Hvis du ikke gider at luge og plante, men gerne vil bruge tid i haven, er der flere muligheder, du kan overveje. Et udendørs træningsstativ eller en tarzanbane vil med garanti være et hit for hele familien. Ungerne får en anderledes legeplads, hvor alt ikke er pakket ind i skumgummi, og mor og far kan spare pengene på det usandsynligt dyre medlemskab af fitnesscenteret.

Et bålfad er en sikker vinder størstedelen af året, hvor familien kan samles om bålet, lave mad og fortælle historier. En petanquebane, kryds og bolle med kæmpe brikker eller andre former for udendørsspil er også en god måde at få brugt haven på

Trænger din have til en overhaling? Er bedene groet til, og malingen på stakittet skaller? Eller har du svært ved at beslutte dig for, hvad du skal stille op med den store, uinspirerende græsplæne? I denne korte guide giver vi dig nogle simple råd, der sikrer dig en hyggelig og stemningsfyldt have.