At have retten til at stemme er noget, vi ikke må tage for givet – at leve i et demokratisk samfund er et privilegium og ikke en selvfølge. 

Vi har en relativ høj stemmeprocent i Danmark, men vi har stadig enkelte individer og grupper, der ikke gør brug af deres ret til at stemme. Faktum er at størstedelen af dem, der ikke stemmer, ikke gør det, fordi de ikke ved, hvor krydset skal placeres. I det følgende vil vi give et par gode råd til, hvordan du let og hurtigt får et overblik. 

Politisk ståsted – hvor er dit?

Det kan være svært at holde overblik over de mange partier og de tilhørende politikere. Der findes en del gode tests online, hvor du ved at besvare nogle spørgsmål kan finde frem til dit politiske ståsted. 

Når du kender dit ståsted, kan du i ro og mag gennemgå de partier, der deler holdninger med dig selv, og på den må finde frem til dem, der fortjener din stemme.

Du kan læse meget mere om de forskellige politikere på folketingskandidater.dk

Tag udgangspunkt i dine kerneværdier

Politisk snak er ikke altid så gennemsigtigt, som vi kunne ønske os – og det kan være en udfordring at se igennem de flotte taler og valgløfter. Når du vil lade din stemme tælle, men er i tvivl om, hvor den bør sættes, så er det en god idé at bruge et øjeblik på at redegøre for dine egne kerneværdier. 

Alle mennesker har et sæt kerneværdier, vi danner vores holdninger ud fra, og dine værdier er det absolut bedste grundlag for at finde frem til dit politiske ståsted. 

Når du sætter dit kryds ved det parti eller den politiker, der deler værdisæt, overbevisning og menneskesyn med dig selv, så kan du ikke vælge forkert. Du kan finde meget mere inspiration til dit valg her.