Hvordan finder du de bedste og mest relevante artikler til din opgave? Det er ikke altid lige sjovt at skrive eksamensopgaver, men endnu værre er det, hvis du ikke kan finde det rette udgangspunkt. Har du de bedste artikler til rådighed, går opgaveskrivningen som regel bedre. I dette indlæg får du et par tips til den gode informationssøgning.
Start bredt
En god taktik er at starte din søgning så bredt som muligt. Forestil dig, at du skal fange informationerne i en tragt. I dag starter informationssøgning gerne på Google, og det er ikke nødvendigvis et dårligt sted at starte.
Men i stedet for at kigge søgeresultaterne igennem et for et, så start i stedet i bunden af siden med søgeresultater. Her finder du nemlig de relaterede søgninger, og de kan tit og ofte give dig forslag til andre aspekter ved emnet, som du slet ikke have tænkt på.
Starter du med de bredeste formuleringer af dit emne, er du sikker på at du ikke overser noget. Herefter kan du lade informationerne passere gennem tragten, og gøre din søgning mere præcis.
Overblikket er vigtigt
Selvom Google altid ønsker at hjælpe dig, er det ikke altid de bedste artikler, du kan finde frem til på søgemaskinen. I første faste af informationssøgningen handler det dog om at danne sig et overblik over emnet, og her kan det også være smart at benytte sider som Wikipedia eller Leksikongen.dk. Begge steder finder du lettilgængelige artikler, som hurtigt bringer dig ind i emnet.
Når du så efterhånden har fået et godt overblik, kan du skrive nogle nøgleord ned, som indfanger dit emne. Nøgleordene kan være personer, årstal, begivenheder og begreber. Brug nu disse informationer til at lave den dybere informationssøgning. Denne søgning foregår gerne i en omfattende database.
Brugbare databaser
Der findes mange forskellige databaser, som du med fordel kan bruge til informationssøgning, og hvilken du skal vælge kommer helt an på dit emne og niveauet for din uddannelse. Historiske emner kan ofte kræve opslag i fysiske bøger mens aktuelle emner som har med vores samtid at gøre, oftest er afdækket i artikler.
Du kan også overveje hvilket sprog, du vil tage udgangspunkt i. For mange aktuelle emner gælder det, at der ikke nødvendigvis findes særligt mange videnskabelige bøger og artikler på dansk. Det kunne f.eks. være hvis du vil skrive om sociale medier, influencere marketing og lignende. Her kan det være en fordel at vælge tekster på engelsk.
Når du ved hvad du vil søge efter, kan du f.eks. kaste dig over databaser som Bibliotek.dk, Informedia, Lexis Nexis, Factiva, Academic Research Library, Sage og mange andre.