Google går offensivt frem med nyt AI-flagskib Gemini

Google har netop afsløret deres seneste store satsning inden for kunstig intelligens – AI-modellen Gemini. Der er tale om tech-gigantens hidtil mest ambitiøse projekt på området, som på sigt skal udfordre den enormt populære sprogmodel GPT-4 fra rivalen OpenAI.

Gemini er en topmoderne, såkaldt multimodal AI-model, som både kan forstå og generere indhold i form af tekst, billeder og lyd. Ifølge Google selv er der tale om det største videnskabelige projekt i virksomhedens historie.

Gemini rulles ud i faser, hvor udvalgte brugere i denne måned får adgang til de første udgaver af modellen. I starten af 2024 ventes en mere avanceret variant på markedet ifølge planen.

AlphaGo banende vejen

Udviklingen af Gemini bygger ovenpå tidligere banebrydende projekter fra Google. Et vigtigt fundament er intelligens-systemet AlphaGo, som datterselskabet DeepMind stod bag tilbage i 2016 til stor opmærksomhed.

Ved at besejre den bedste menneskelige spiller i det komplicerede brætspil Go, viste AlphaGo dengang et hidtil uset potentiale for avanceret maskinlæring. Nu forsøger Google at forene centrale teknikker herfra med den seneste udvikling inden for sprogforståelse blandt AI-modeller.

Målet er at skubbe grænserne for, hvad der er muligt med hensyn til automatiseret håndtering af naturligt sprog, billeder og andre datatyper.

Hård konkurrence på AI-fronten

I tech-kredse er interessen og forventningerne til Gemini, og hvad modellen formår, enorm. Der spekuleres blandt andet i, om Gemini kan hamle op med eller måske endda overgå den populære GPT-4 model fra OpenAI.

Spørgsmålet er dog om de er forsent ude? Google har dog fordelen af, at de har et kæmpemæssigt økosystem, hvor de nemt kan rulle løsningerne ud til en stor del af verdens befolkning. 

En tidlig benchmark-analyse hævdede, at Gemini på grund af sin adgang til topmoderne chips vil kunne få en klar fordel. Men kun tiden vil vise, om Google kan indfri ambitionen om at sætte en ny standard på det hastigt voksende AI-marked hvor der er ekstrem hård konkurrence imellem tech-mastodonterne.

Skrevet af Jacob Mindak HverdagsAI