At udføre en radonmåling er et vigtigt skridt mod at skabe et hjem, der er fri for skadelige niveauer af radon.

For at sikre et sundt indeklima uden sundhedsrisici er det nødvendigt at gennemføre en radonmåling. Heldigvis er det en enkel proces, hvor du kan bestille akkrediterede radondosimetre til langtidsmåling. Denne metode er den mest pålidelige og giver dig et præcist års gennemsnit af radonniveauet i dit hjem. Når du modtager radondosimetrene, placeres de strategisk rundt i dit hjem. Målingen bør foretages over mindst 60 dage i perioden oktober til april, også kendt som fyringssæsonen. Når målingen er færdig, sendes dosimetrene tilbage til analyse, og cirka en uge senere modtager du en rapport, der viser, om radonniveauerne i dit hjem er inden for sikre grænser.

Ved at gennemføre en radonmåling kan du finde ud af, om dit hjem har forhøjede radonniveauer. Hvis måleresultaterne viser, at niveauerne er inden for de anbefalede grænser, har du bevis på, at dit hjem er et sundt og sikkert sted at bo. Hvis målingen derimod afslører højere radonniveauer end tilladt, kan vi give dig råd om, hvordan du bedst muligt kan reducere dem til et sikkert niveau.

Langvarig eksponering for høje radonniveauer øger risikoen for lungekræft. Strålskyddsmyndigheten anslår, at omkring 500 personer i Sverige hvert år udvikler lungekræft som følge af radoneksponering. Det er vigtigt at bemærke, at 90 procent af disse personer er rygere. Desuden kan det tage mellem 15 og 40 år fra eksponeringstidspunktet, før lungcancer diagnosticeres.

Folkhälsomyndigheten har fastsat, at radon udgør en sundhedsfare, og har derfor etableret en grænseværdi på 200 Bq/m³ (becquerel per kubikmeter) for boliger og offentlige lokaler. Desværre har næsten 400.000 boliger i Sverige radonniveauer, der overstiger denne grænse. Den eneste måde at opdage radon på er gennem radonmätning.

At være opmærksom på radon og tage skridt til at måle og håndtere det er afgørende for at beskytte din og din families sundhed. En radonmåling er en enkel, men vigtig handling, der kan sikre, at dit hjem forbliver et sikkert og sundt sted at bo.