Et præstationssamfund. Sådan omtales det danske samfund ofte. For selvom vi er et rigt samfund, så er vi også et travlt et af Slagsen. Faktisk er vi så travle, vores præstationssamfund allerede bliver introduceret til elever i folkeskolen! For det er allerede på de øvre klassetrin, at vi begynder at skulle gøre det godt og få gode karakterer – for disse bliver nemlig adgangsgivende for vores videreuddannelse og karrieremuligheder. Det betyder, at unge mennesker på blot 14-15 år allerede her skal begynde at tage stilling til, hvilken retning de vil gå i livet.
Men karakterer i uddannelsessystemet er en ting. Selve livet er noget andet. Men også her kan det vise sig at kræve meget, hvis man skal være ”rigtig”. For det rigtige er desværre ofte den forestilling man har om, hvordan det korrekte liv skal se ud. Her spiller sociale medier en stor rolle, da særligt Facebook og Instagram opstiller glansbilleder af, hvordan man skal se ud, hvad man skal opnå, hvor mange venner man bør have og så videre. Med konstante bombardementer af det perfekte liv, er der så noget at sige til, at unge mennesker – der stadig er ved at finde ud af, hvem der er – kan blive usikre, måske ligefrem deprimerede eller opleve angst? Nej. Slet ikke. Og af samme årsag kan det blive nødvendigt at strække armen ud og spørge om hjælp.
Brug dine nærmeste – eller en professionel
Hvis du er i en situation, hvor du har det svært med dine tanker, eller du føler dig konstant træt, deprimeret, drænet eller lider af evigt dårligt selvværd, så er det vigtigt, at du får talt med nogen om det hele. For mange kan der være gode personer at tale med i netværket, men for nogle kan det være svært at se folk man kender i øjnene. Her kan det være en god idé at opsøge en professionel. F.eks. kan du gå til en psykoterapeut i Odense eller den by, hvor du er bosat, så du har en at tale med om dine udfordringer.
Ofte kan det give dig nogle gode indsigter og værktøjer, så du kan finde tilbage på sporet og blive klog nok på dig selv til at vide, at dit liv og de glansbilleder, der florerer på sociale medier, bør adskilles og behandles som to forskellige ting.